Uitleg Game
MindLabs: Serious game
Voorwoord
Op deze pagina ga ik door heel de game heen. Alle functionaliteiten worden in het algemeen besproken en op de pagina Mijn Aandeel, ga ik dieper in op de functionaliteiten die ik heb gemaakt.
Vooraf is het ook handig om te zeggen dat bij elk project dat we in de game hebben verwerkt, een beeldscherm gaat komen met daarop een filmpje wat met het project te maken heeft. Veel van deze filmpjes zijn nu nog in de maak bij MindLabs waardoor wij ze nog niet toe hebben kunnen voegen, maar deze filmpjes gaan uiteindelijk een hele hoop duidelijkheid geven aan de spelers over wat het project precies inhoudt en wat het met MindLabs te maken heeft.
note* Dit product is nog GEEN eindproduct. Vandaar dat sommige dingen zoals lighting en level design nog niet optimaal zijn.
3D model nieuwbouw MindLabs
Het eerste wat er in de game is toegevoegd is een 3D model van het MindLabs nieuwbouw. Dit hebben we gekregen van Ector Hoogstad. Vervolgens zijn er grote delen van het gebouw afgesneden om het een stuk kleiner te maken, zodat het dragelijker is voor de game. Hieronder een aantal screenshots van hoe dit er nu uitziet.


Zoals je kunt zien zijn er wel al tafels en stoelen toegevoegd qua level design. Deze zijn gemaakt in Blender.
Kopgroep ROC
Een van de eerste dingen dat opvalt wanneer je binnen loopt is de groep mensen die met VR brillen rond de tafel staan/zitten. Dit is de ROC kopgroep. De ROC kopgroep is een groep mensen die allemaal docenten zijn op ROC en allemaal een eigen specialiteit hebben met één van de technieken van MindLabs. Ze delen de kennis met elkaar om te bespreken hoe de MindLabs technieken bij ROC in het onderwijs verwerkt kunnen worden.

Deze kopgroep heeft niet meer functie dan een stukje level design en wanneer het filmpje klaar is kan de volgende groep hier het filmpje tonen om een beeld te geven wat deze kopgroep zowel doet/heeft gedaan.
Bomb Defuse
Een project waar MindLabs aan heeft gewerkt is het Data2Game project. In dit project is er gewerkt om bepaalde games te maken om mensen met een gevaarlijke baan een experience te geven om hun baan in een game te beoefenen. Dit is natuurlijk handig aangezien je het ergens moet leren en je bij sommige beroepen geen 2e kans krijgt.
Een van deze beroepen is natuurlijk het ontmantelen van een bom. Daarom is er een bomb defuse minigame toegevoegd.


Wanneer je begint met ontmantelen, krijg je instructies door door middel van een stem die je vertelt in welke volgorde je de draden door moet knippen. Wanneer je deze instructies snel en goed opvolgt, is het goed mogelijk om de bom binnen het tijdslimiet te ontmantelen. Wanneer je de bom succesvol ontmantelt, voltooi je een challenge. Op deze challenges kom ik bij het kopje: "Automated Newsroom", terug. Wanneer je de verkeerde draad doorknipt of je de bom niet binnen de tijd ontmantelt, ontploft de bom en voltooi je niet de challenge.
L2tor
L2tor is een project waarbij een robot, les geeft aan kinderen. Denk hierbij aan het leren van een onbekende taal. Hier hebben we ook een minigame voor gamaakt. In de game is het zo dat de robot verkeerd is ingesteld door een NPC. Nu is het aan de speler om ervoor te zorgen dat de robot het weer doet.

Allereerst, spreek je met deze NPC. Dit is de NPC die een fout heeft gemaakt met de L2tor robot en om jouw hulp vraagt. De robot is plotseling Spaans geworden en deze NPC kan geen Spaans! Ze verwijst je naar de kamer naast deze kamer waar iemand zit die veel verstand heeft van talen.

In de kamer ernaast vind je iemand die eigenlijk stiekem helemaal niet zo goed is in talen, maar gewoon spiekbriefjes heeft hangen met vertalingen. De speler kan met behulp van een zoom functie, inzoomen om beter te kunnen lezen wat er op de spiekbriefjes staat. Ergens tussen deze spiekbriefjes hangen de vertalingen van de commands die je moet invoeren om de robot te repareren.


Wanneer je de benodigde commands hebt ingevuld, heb je de challenge voltooid. Echter wanneer je terug komt heeft de NPC weer iets fout gedaan waardoor de robot nu plotseling alleen maar Italiaans kan.
Het is zo gemaakt dat je de taal en commands makkelijk kunt veranderen en daarbij veranderen de notepads dan ook.
Collectible Robot Parts
Iets wat ook nog een beetje bij de L2tor opdracht hoort, is het verzamelen van robot onderdeeltjes. Deze zijn verspreid door het gebouw. Dit is een optional extra minigame en kan gedaan worden als de speler daar behoefte aan heeft.

Hier zie je zo'n deelte. Wanneer je alle stukjes hebt gepakt, voltooi je ook een challenge.
Art Game
Een ander project van MindLabs is een systeem, dat herkent of kunst echt is of niet. Dit doet het door middel van een systeem waarbij een camera lijn voor lijn het schilderij scant en het dan vergelijkt met de informatie die het heeft over het echte schilderij.
In onze game, is dit zo verwerkt dat je als speler 2 schilderijen ziet, één schilderij (altijd de rechter) dat het origineel is en één schilderij (altijd de linker) dat geanalyseerd moet worden. Het is aan de speler om te bepalen of het schilderij echt of nep voordat het MindLabs systeem dat heeft gedaan.
De schilderijen krijgen telkens een andere frame. Dit telt niet mee of het schilderij echt of nep is.


Hierboven zie je 2 voorbeelden van de Mona Lisa. Linksboven in de plaatjes zie je een timertje. Het rode blokje wat je ziet gaat lijn voor lijn over het schilderij en als het beneden is, is je tijd voorbij.
In bovenste plaatje is te zien hoe beide schilderijen er precies hetzelfde uitzien. Het goede antwoord is dus: Real.
In het onderste plaatje zie je als je goed kijkt, een horloge om haar pols. Het goede antwoord hier is dus: Fake.
Je krijgt 10 vergelijkingen en aan het einde krijg je nog een eindscore zoals hieronder te zien.

Automated Newsroom
Tot slot is er nog de Automated Newsroom. Dit gaat over een project van MindLabs, dat te maken heeft met het automatisch genereren van nieuwsartikelen door middel van Natural Language Processing. De AI houdt bepaalde statistieken bij zoals balbezit en schoten op doel bij een voetbalwedstrijd. Vervolgens gebruikt het al deze feiten om een nieuwsartikel te genereren. Hierdoor kan de journalist zich meer richten op andere dingen zoals de sfeer of welke speler opviel. Vervolgens kan de journalist het artikel nog dusdanig aanpassen naar wens.
In onze game is dit toegepast door middel van een challenge systeem. Wanneer je als speler een challenge voltooid (denk aan het ontmantelen van de bom), dan verschijnt er een automatisch gegenereerd nieuwsartikel op een scherm in het gebouw. In dit nieuwsartikel kunnen bepaalde feiten verwerkt worden (denk hierbij aan hoelang het heeft geduurd om de bom te ontmantelen).

In de linker bovenhoek zie je een lijstje met alle challenges die je nog moet halen. Wanneer je ze allemaal hebt gedaan, komt daar ook te staan dat je alle challenges voltooid hebt. Ook zie je daar de 3 schermen de artikels op komen wanneer je ze voltooid.

Wanneer je in de buurt komt van de schermen, kan je ze gaan lezen door op R te klikken. Je camera gaat dan naar de plek hoe je het in het plaatje hierboven ziet. Vervolgens kan je ook nog één specifiek artikel van dichterbij bekijken door erop te klikken met je muis en dan ziet het er als volgt uit.

Dit is het artikel dat gegenereerd wordt nadat je een bom ontmantelt. Te zien is hoe het bij mij in dit geval maar 6 seconde duurde voordat ik de bom had ontmanteld.